Skip to content

Jesenska promjena boje listova – uloga biljnih pigmenata, 17. dio

3. studenoga 2023.

U ovom jesenskom razdoblju svakodnevno možete uživati u šarenim vizurama koje vam pružaju stabla. Jesen karakterizira posebna boja listova na drveću u šumama, gradovima i proplancima. No, jeste li se ikada zapitali zašto većina stabala mijenja boju tijekom ove sezone? Ključnu ulogu u ovom prirodnom procesu igraju biljni pigmenti prisutni u listovima i drugim dijelovima stabala. U nastavku ćemo razjasniti kako ti pigmenti utječu na promjenu boje listova.

Prije nego što detaljnije razmotrimo ulogu biljnih pigmenata, važno je napomenuti da je promjena boje listova najizraženija kod listopadnih stabala, a vrsta boje (žuta, narančasta ili crvena) ovisi o vrsti stabla i omjeru pojedinih biljnih pigmenata.

Najčešći biljni pigmenti prisutni u listovima stabala su klorofil i karotenoidi koji uključuju ksantofile i karotene. Također, postoje i drugi pigmenti iz skupine flavonoida, poput flavona, flavola i antocijanina.

Tijekom većeg dijela vegetacijske sezone listovi većine vrsta stabala dominiraju zelenom bojom. To je posljedica klorofila, biljnog pigmenta prisutnog u kloroplastima, koji je ključan za proces fotosinteze. Klorofili apsorbiraju plavu i crvenu svjetlost, reflektirajući zelenu, što daje listu zelenu boju. Različite nijanse zelene boje ovise o spektru boja koje apsorbira vrsta klorofila i njihovom omjeru u listu. Također, prisutnost drugih pigmenata može utjecati na zelene nijanse listova.

Molekule klorofila su osjetljive na intenzivnu sunčevu svjetlost i temperaturne promjene te se lako razgrađuju, što zahtijeva konstantnu sintezu novih molekula klorofila. U jesenskom razdoblju, kada dani postanu kraći i svjetlost je reducirana, sinteza klorofila usporava i na kraju prestaje. Tada stabilniji biljni pigmenti poput ksantofila (žute boje), karotena (narančaste boje) i antocijanina (crvene, plave i ljubičaste boje) preuzimaju primat, ovisno o njihovim udjelima u listovima.

Antocijanini apsorbiraju valne duljine plave, plavo-zelene i zelene svjetlosti, što ih vizualno čini crvenima. Ovisno o kemijskoj skupini vezanoj za molekulu antocijanina, mogu poprimiti crvenu (metilna skupina) ili plavu (hidroksilna skupina) boju.

Antocijanini se obično počinju stvarati u listovima tek ujesen, kada biljka ili stablo počne razgrađivati klorofil. Međutim, stabla s trajnom ljubičastom ili crvenom bojom listova tijekom cijele vegetacije obično imaju visoke koncentracije antocijanina, ali to ne znači da u takvim listovima nema klorofila. Kod takvih biljaka on je prisutan u manjoj količini, ipak dovoljnoj za proces fotosinteze odnosno proizvodnju hrane.

Na kraju, listovi prelaze u smeđu boju, što može nastati odmah nakon zelene ili postupno. Za smeđu boju listova odgovorni su tanini, iako ne spadaju u biljne pigmente. Tanini su molekule prisutne u biljnim tkivima a obavljaju različite funkcije, uključujući skladištenje šećera i zaštitu od bolesti i štetnika.

Osim boje, važno je razmotriti i proces opadanja listova. Postoje različiti scenariji, uključujući opadanje listova dok su još obojeni i opadanje kada su već posmeđili. Neke vrste stabala mogu zadržati smeđe i odumrle listove u krošnji do proljeća, prije nego što ponovno propupaju. Većina ih ipak odbacuje lišće ujesen prije ulaska u fazu mirovanja, iako zbog različitih stresova taj proces može krenuti i ranije.

Na pojavu raznih boja listova ujesen utječu faktori kao što su temperatura, svjetlost, dostupnost vode, nadmorska visina, lokalna mikroklima i položaj lista u krošnji. Suhi i vedri jesenski dani s nižim temperaturama idealno su vrijeme za raznolikost boja. Stvaranje antocijanina rezultira jarkim crvenim bojama listova.

Konačno, postoje različite teorije o tome zašto stabla mijenjaju boje ujesen. Neki smatraju da jarka boja lišća odbija štetočine poput lisnih uši, sugerirajući opasnost. Osim toga, kemijske tvari u listovima također igraju ulogu u obrambenim mehanizmima stabala. Druga teorija sugerira da stabla privlače ptice koje se hrane njihovim plodovima, što pridonosi širenju sjemena na različita područja.

Zaključno, jesenska promjena boje listova predstavlja čudesni prirodni fenomen koji nam donosi šarene pejzaže i inspirira nas svojom ljepotom. Biljni pigmenti, poput ksantofila, karotena i antocijanina, ključni su akteri ovog procesa koji se odvija u listopadnim stablima tijekom jeseni. Ova promjena boje listova podsjeća nas na složenost prirode i njenih mehanizama te pruža dublje razumijevanje ekosustava i uloge stabala u okolišu.

Skip to content