Skip to content

Održavanje groblja

Održavanje groblja i drugi radovi se financiraju iz naknada za korištenje grobnih mjesta i proračuna Grada Varaždina.

Poslovi na održavanju podijeljeni su prema vrsti radova u 6 kategorija, a odnose se na Varaždinsko, Biškupečko i Židovsko groblje: 

Naknada za korištenje grobnih mjesta plaća se dvaput godišnje, u ožujku i rujnu.

Visina godišnje grobne naknade ovisi o vrsti grobnog mjesta, a od 1.3.2022. iznosi:

Navedeni su ukupni godišnji iznosi plaćanja. Cijene su prikazane s uključenim PDV-om.

Cijene su prikazane u kunama i eurima prema fiksnom tečaju konverzije kune u euro – 1 euro = 7,53450 kuna.

Gradsko groblje Varaždin

Proljetno čišćenje groblja –  uklanjanje starih aranžmana i svijeća s grobova, grabljanje i čišćenje svih travnatih površina i puteva te sakupljanje otpada. Uređuje se 119.137 m² površine starog i 1.925 m² površine novog groblja, ukupno 121.062 m².

Jesensko čišćenje groblja – uređivanje travnatih površina i šljunčanih staza, grabljanje lišća i drugog otpada. Uređuje se 68.000 m² površine starog i 1.925 m² površine novog groblja, ukupno 69.925 m².

Košnja
– travnate površine uz glavne puteve s prikupljanjem otkosa površine 20.994 m² na starom i 5.400 m² na novom groblju
– travnate površine unutar grobnih polja s prikupljanjem otkosa obavlja površine 21.600 m²
– travnjak kod spomen obilježja i dio groblja od sedamnaestog do dvadesetog polja površine 10.606 m²
– približno 13.497 m² travnate površine izvan groblja kosi se strojno 10 puta tijekom godine

Njega tuja

Tuje zauzimaju 146.000 m² površine što ih čini najzastupljenijim biljkama iz porodice čempresa na Gradskom groblju. Atraktivni su dio parkovne arhitekture, no vrlo osjetljive pa zahtijevaju posebnu njegu kako bi se sačuvale od bolesti i propadanja. Tuje se redovito orezuju, okopavaju i prihranjuju. Suhe tuje se ruše i zamjenjuju s približno 260 komada novih sadnica godišnje. Zbog prevencije bolesti i odbijanja štetnika tretiraju se pet puta godišnje.

Ostalo drveće i ukrasno bilje

Orezujemo, oblikujemo, okopavamo i prihranjujemo više od 400 komada ukrasnog bilja tijekom cijele godine. Zimi štitimo grmlje izradom zaštitnih ‘škara’ ili povezivanjem grana.
Javore orezujemo i krošnje formiramo u ‘čep’ te po potrebi tretiramo šest do osam puta godišnje.
Na groblju se nalazi 267 komada bjelogoričnog drveća kojeg orezujemo, prorjeđujemo i formiramo krošnje.
Njegujemo i 430 sadnica ruža na groblju odgrtanjem, orezivanjem, zalijevanjem i fitosanitarnom zaštitom.
Na spomen obilježjima, u žardinjerama i na grobovima značajnih povijesnih ličnosti sadi se 1.200 komada sezonskog bilja godišnje te ga se redovito zalijeva.

Održavanje puteva i staza

Održavamo 30.765 m² puteva i staza na starom, te 3.700 m² na novom dijelu groblja. Četiri puta godišnje zasijecaju se rubni dijelovi puteva, uklanja korov i skuplja biljni otpad. Jednom godišnje po stazama i putevima razastire se kameni agregat.

Od ostalih poslova izdvajamo čišćenje glavnih puteva od snijega ralicom, čišćenje pješčanih staza motornom frezom za snijeg, čišćenje snijega s puteva, stresanje snijega sa zelenila, vađenje panjeva, tuja, rušenje drveća, sanacija puteva i kontura.

Čuvarska služba radi 24 sata dnevno.

Groblje Biškupec

Na proljeće i ujesen obavlja se i sezonsko čišćenje Groblja Biškupec. Na proljeće uklanjamo stare aranžmane i svijeće, grabljamo i čistimo travnate površine i puteve te skupljamo otpad. Očisti se 13.037 m² površine. Najesen grabljamo lišće, čistimo travnate površine i šljunčane staze površine 6.884 m².

Kosimo 5.150 m² travnatih površina uz i unutar grobnih polja, te prikupljamo i odvozimo biljni otpad. Na novom dijelu groblja kosimo, prikupljamo i odvozimo biljni otpad na 7.716 m² u osam košnji godišnje.

Orezujemo i formiramo krošnje na 60 komada mladog drveća bjelogorice. Oblikujemo 14.100 m² nasada tuja površinskim rezanjem, sakupljanjem i odvozom biljnog otpada. Zimi štitimo 50 komada grmlja izradom zaštitnih “škara” ili povezivanjem grana.

Četiri puta godišnje obavljaju se radovi na održavanju 2.639 m² puteva i staza na groblju: zasijecaju se rubni dijelovi puteva, skida korov, sakuplja i odvozi biljni otpad. Jednom godišnje razastire se i kameni agregat.

Zimi se redovito čisti snijeg s puteva i tuja.

Kontinuirano se sakuplja i odvozi otpad na grobljanski deponij, te se selektira.

Osim što ima štetni utjecaj na okoliš, otpad na groblju je i financijski izdatak. Groblja već niz godina imaju posebne spremnike za otpad na više lokacija. Za smanjenje utjecaja otpada na okoliš najvažnija je edukacija korisnika groblja u smjeru smanjenja i pravilnog selektiranja otpada. Sav prikupljeni otpad nužno je dodatno selektirati i adekvatno zbrinuti. Osim otpadnih lampiona prikupljamo i drugi plastični otpad poput aranžmana od umjetnog cvijeća, dekoracija, dijelova aranžmana od živog cvijeća (spužve, mrežice, žice, dekoracije i slično). Otpad se po potrebi melje drobilicom.

Redovito održavamo i pripadajuće građevine: mrtvačnicu, spremište, sanitarni čvor, garderobe, grobljansku opremu, klupe, koševe i česme.

Židovsko groblje

Radi zaštite od devastiranja, židovsko groblje je zatvoreno za javnost zbog svoje kulturne i povijesne vrijednosti.

Ovaj spomenik kulture duboko je povezan s prošlošću našeg grada, stoga posvećujemo veliku pažnju njegovom održavanju. U proljeće temeljito očistimo sve travnate površine, puteve i grobove od lišća i ostalih otpadaka. Održavamo oko 7.400 m² površine. Približno 6.000 m² travnate površine uz puteve i unutar grobnih polja strojno i ručno kosimo sedam puta godišnje. Redovito uklanjamo korov, oblikujemo grmlje, te sakupljamo i odvozimo otpad. Na površini od 493 m² razastiremo kameni agregat.

Putevi i staze se održavaju četiri puta godišnje. Rubovi puteva se urezuju, uklanja se korov, a otpad se odvozi s površine od 493 m².

Brinemo o oko stotinu sadnica tuja kroz prihranu, okopavanje i zaštitu.

Skip to content