GLASUJTE ZA STABLO GODINE 2024.!

 

U Varaždinu, stabla su ne samo prirodni ukras, već i nezaobilazan dio naše kulturne baštine. Ponosno stoje na javnim prostorima i šire ljepotu svoje prirode, dok se mnoga druga uzdižu u dvorištima diljem grada. Svako od njih nosi sa sobom svoju jedinstvenu priču, koja se ponekad stopila s našim najdražim sjećanjima.
Predstavljamo vam kandidate za titulu Stabla godine, predložene od strane građana Varaždina, kao i onih iz škola i dječjih vrtića. Uz svakog kandidata dolazi priča koju su poslali sugrađani i mališani, zajedno s mišljenjem stručne komisije.

Nakon što istražite sve kandidate, na dnu stranice vas očekuje anketa gdje možete dati glas svome favoritu.

Glasovanje će biti otvoreno do 17. svibnja, a pobjednika ćemo proglasiti na Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja.
Podržite svoje omiljeno stablo i budite dio ovogodišnjeg izbora Stabla godine u Varaždinu.

1. PLATANA, PLATANUS X ACERIFOLIA, ŠETALIŠTE VATROSLAVA JAGIĆA


Nominirali: Mališani DV Malo Drvo s odgojiteljicom Kristinom Hudoletnjak
Priča o stablu: Ova je platana najdraže stablo vrtićkih mališana. Kako navode u nominaciji, rade na autorskoj slikovnici o gradu Varaždinu, a glavni pripovjedač bit će upravo ova platana. Svaku svoju priču platana započinje ovako: „Dođite, djeco, okupite se oko mene, sjednite u krug, priča neka krene.“
Mališani su s nama podijelili i prvi odlomak svoje buduće slikovnice:
„Ovo je najstarije drvo u parku zvano platana koje svi volimo. Ona nas hladi kada je vruće, jako je velika, daje nam kisik i smanjuje buku, a najvažnije je da zna jako puno priča o našem gradu. Stotinama godina stoji na istom mjestu i vidjela je puno šetača, različitih životinja – ptica, leptira, kukaca, ježeva, komaraca…svi oni pripovijedaju različite priče o našem gradu Varaždinu, ali da bi čuo te priče moraš dobro otvoriti uši i slušati“ – kao naša platana.
Mišljenje komisije: U posljednjih nekoliko godina vidljiv je značajni napor uložen u očuvanje i brigu o stablu platane u Šetalištu Vatroslava Jagića. Ovo stablo predstavlja izvanredan primjer ekološke i estetske vrijednosti, te je ohrabrujuće što je takva važnost prepoznata i među najmlađim stanovnicima. Javorolisna platana (Platanus x acerifolia) impresivnih dimenzija, predstavlja jedno od najstarijih stabala u ovom šetalištu. Kao križanac američke i azijske platane, ovo drvo se ističe svojim karakteristikama te se često sadio u europskim parkovima i drvoredima. Njegova dugovječnost i brzi rast čine ga izuzetno prilagođenim urbanim okruženjima, otpornim na sušu i zagađenje. Osim svoje ljepote, platana ima i brojne korisne funkcije koje doprinose kvaliteti života građana. Ove funkcije su detaljno objašnjene na info-ploči postavljenoj uz stablo, što omogućava građanima da bolje razumiju i cijene doprinos ovog stabla stvaranju prijatnijeg okoliša za sve nas.

2. KRUŠKA, PYRUS COMMUNIS, DVORIŠTE DJEČJEG VRTIĆA VARAŽDIN ‘ALEJA’


Nominirali: Mališani DV VARAŽDIN ‘ALEJA’ s odgojiteljicom Tatjanom Kelnerić
Priča o stablu: U Aleji kralja Zvonimira u Varaždinu, u najživljem dvorištu, dvorištu vrtića Aleja, na vrhu brdašca, ponosno stoji stara, raskošna kruška. Koliko je stara nitko ne zna. Sjećanja na krušku čuvaju roditelji djece dječjeg vrtića Aleja koji su odrasli u obližnjim kvartovima, ali i bake i djedovi. Djeca su sigurna da je to najveće stablo koje su vidjeli, a mi odrasli da je to najbolji zeleni prijatelj svakom djetetu koje se igra u njegovoj sjeni. Godinama kruška širi svoje grane kao ruke nad dvorištem vrtića i čuva djecu.
Mišljenje komisije: Bake i djedovi sjećaju se ovog stabla kruške, sugerirajući da je njegova starost procijenjena na 50 ili više godina. Stabla kruške su poznata po relativnoj dugovječnosti (oko 50-75 godina) ako se ne podvrgavaju čestom orezivanju kako bi se potaknuo razvoj obilnijih plodova. Veličina plodova i ostali benefiti ovog stabla kruške koji nije značajno podvrgnut orezivanju svakako raduju mališane iz DV ‘Aleja’. Ovo stablo kruške (Pyrus communis), koje je staro i ima lijepo razvijenu, raskošnu krošnju, predstavlja rijedak primjerak unutar urbane sredine. Osim estetske vrijednosti, ovo vrijedno stablo korisno je i za životinjski svijet te je stoga važno da se očuva za buduće generacije.

3. JAVOR, ACER PLATANOIDES, DVORIŠTE DJEČJEG VRTIĆA ‘DRAVSKA’


Nominirali: Mališani DV Varaždin Dravska s odgojiteljicom Karmen Horenec
Priča o stablu: Šuma…ta riječ izaziva spokoj, poštovanje, neki drugi svijet, svijet gdje su čovjek i priroda jedno. Upravo je ovo drvo naša vrtićka “šuma”, kako djeca nazivaju ovaj dio dvorišta. Javor star 20 godina i visok 20 metara ponos je našeg vrtića. Klupica ispod javora mjesto je dubokog hlada ljeti, mjesto cvrkuta ptica u proljeće i zvukova krošnje nošene vjetrom u jesen.
Mišljenje komisije: Pod pretpostavkom da se radi o javoru mliječu, čiji je životni vijek oko 150 godina, ovo stablo (ili šuma) će sigurno i dalje obavljati svoju funkciju za djecu DV ‘Dravska’ u mnogo godina koje dolaze. Iako su ova stabla relativno mlada (oko 20 godina), već sada pružaju brojne prednosti u stvaranju povoljnijih mikroklimatskih uvjeta, čineći boravak ispod njih ugodnijim i sigurnijim. Grupa od tri javora (Acer platanoides) u dvorištu dječjeg vrtića predstavlja izvrstan primjer sadnje skupine stabala iste vrste kako bi se formirala zona za odmor, posebno korisna tijekom ljetnih vrućina.

4. MLADI HRAST, QUERCUS ROBUR DVORIŠTE DV VARAŽDIN ‘TRAKOŠĆANSKA’


Nominirali: Mališani DV VARAŽDIN ‘TRAKOŠĆANSKA’ s odgojiteljicom Karolinom Vidović
Priča o stablu:
U dvorištu našeg voljenog vrtića
imamo drvo bebu,
Tek posađeno, a već prepuno emocija
koje nas vežu uz njega – sreća, veselje, pjesma, dječji osmijeh i ponajprije
jak osjećaj zajedništva.
Odlučili smo posaditi ovo drvo
u čast našem drugom domu,
u kojem od malih nogu s drugima dijelimo tugu i sreću; suze i smijeh; svoju najdražu igračku, svoje prijatelje.
Željeli smo da naš vrtić
za svoj pedeseti rođendan u dvorištu,
u tišini prati naše odrastanje i bilježi naše nove uspomene.
Ono će rasti zajedno s nama, uživati u cvrkutu ptica, našoj sreći, pjesmi, igri i širit će svoje krošnje s pogledom u nebo,
s pogledom na budućnost.
Treba mu puno ljubavi, sreće, pjesme
i dječjih osmijeha da bi raslo…
Već vidimo da mu ništa ne fali kod nas. ❤️
Imamo puno prekrasnih stabala u dvorištu,
Ali ovaj mali hrast nam je nekako srcu najdraži.

Mišljenje komisije: Mlade sadnice stabala koje su nedavno posađene (tzv. bebe stabla), zahtijevaju posebnu pažnju i njegu kako bi se osigurao njihov zdravi rast i razvoj. To uključuje redovito zalijevanje, prihranjivanje te eventualno orezivanje ako je potrebno. Vjerujemo da mališani iz DV ‘Trakošćanska’ pažljivo brinu o svojem novom stablu te će ova dugovječna vrsta, hrast lužnjak, biti trajni podsjetnik generacijama na brigu o okolišu. Mlado stablo hrasta lužnjaka (Quercus robur) predstavlja izvanredan primjer vrste koja može dostići impresivnu starost te simbolizira otpornost i snagu. Njegova recentna sadnja unutar urbanog okruženja grada predstavlja pozitivan primjer koji se danas sve rjeđe susreće. Ovo je važan korak u očuvanju prirodnog biljnog svijeta u urbanim sredinama i trebao bi se poticati i dalje.

5. MLADO STABALCE MALOLISNE LIPE (TILIA CORDATA), ŠETALIŠTE VATROSLAVA JAGIĆA


Nominirao: Filip Šinko Morandini
Priča o stablu: „Dok prolazimo kroz svijet nesvjesno propuštajući prilike, ona nas gledaju, bdiju nad nama, kao da nam pokušavaju ukazati na univerzalnu istinu: “Jedan je život, jedan je svijet, trajao on 10 ili 1000 godina – nikad više nećete imati priliku ispraviti neispravivo. Potrudite se pak, u ime ljubavi, jer ako ne pokušate, za sobom ćete ostaviti samo prazninu.”
Mišljenje komisije: Ovo mlado stablo lipe predstavlja perspektivu zelenila u Šetalištu Vatroslava Jagića. Važno je njegovati i održavati mlada stabla u perivojima i parkovima te ih redovito obnavljati kako bi se osiguralo neprekidno zelenilo. Lipe su izvanredno dugovječne, mogući životni vijek doseže im i nekoliko stotina godina, stoga će ovo stablo postati svjedokom brojnim pričama koje se odvijaju ispod njegove krošnje. Mlado stabalce malolisne lipe (Tilia cordata) zasađeno uz klupu u Šetalištu Vatroslava Jagića predstavlja izvrstan primjer formiranja odmorišne zone na javnoj gradskoj zelenoj površini. Ova inicijativa nije samo estetski prikladna, već i doprinosi stvaranju ugodnog i funkcionalnog okruženja za građane koji uživaju u šetnjama i odmoru u ovom prelijepom ambijentu.

6. MAGNOLIJA, MAGNOLIA X SOULANGEANA DVORIŠTE UPRAVNE ZGRADE PARKOVA, HALLEROVA 8


Nominirala: Ružica Maleš
Priča o stablu: Ovo je stablo zasađeno pedesetih godina prošlog stoljeća, po želji Anke Haller, supruge Hermana Hallera. Sadašnja zgrada uprave bila je njihova obiteljska kuća, a magnolija je zasađena ispred prozora spavaće sobe.
Mišljenje komisije: Ova magnolija već godinama očarava svojim punim potencijalom, koji će se s daljnjim starenjem samo nastaviti proširivati. Ovo stablo magnolije doprinosi vizualnom ugođaju objekta uprave Parkova d.o.o. te pruža predivan pogled s prozora unutrašnjih prostorija. Radi se o izuzetnom primjerku magnolije (Magnolia x soulangeana) koja nosi sa sobom bogatu priču i kulturno-povijesnu vrijednost. Svojim atraktivnim izgledom tijekom cvjetanja, ovo stablo magnolije predstavlja jedan od najljepših primjeraka ove vrste u gradu. Njegova prisutnost dodatno obogaćuje urbani pejzaž i pruža estetski užitak svima koji ga promatraju.

7. OBIČNI, BIJELI ILI GORSKI JASEN ,FRAXINUS EXCELSIOR, ŠIROKE LEDINE


Nominirala: Sanja Požgaj
Priča o stablu: Stablo je jako staro, prije nekoliko godina obrezano, a fotografija je iz listopada. Nadam se da je, godinama usprkos, zdravo i da će me još dugo uveseljavati.
Mišljenje komisije: Primjerak „veteranskog stabla“ običnog, bijelog ili gorskog jasena (Fraxinus excelsior) koji ima i veliku biološku vrijednost. Od neprocjenjive je važnosti da (zbog svog značajnog ekološkog doprinosa) i ovakva stabla visoke zrelosti budu očuvana na javnim zelenim površinama grada. Pojedinačni primjerak respektabilne starosti, autohtona vrsta koja se zbog dekorativne boje u jesen te zanimljivog cvata i ploda često sadi i kao ukrasno stablo. Stablo je u prošlosti jače orezano iz nepoznatog razloga. Same dimenzije debla stabla ukazuju da je staro, no s obzirom na starost i provedene zahvate smanjena mu je fiziološka vitalnost. Ovako stara stabla predstavljaju stanište brojnim raznim organizmima te tako pridonose očuvanju bioraznolikosti okoliša.

8. SOULANGEOVA MAGNOLIJA, MAGNOLIA X SOULANGEANA ‘RUSTICA RUBRA’, ŠETALIŠTE VATROSLAVA JAGIĆA


Nominirala: Turistička zajednica Grada Varaždina
Priča o stablu: Najfotogeničnija varaždinska magnolija
Ona je kraljica društvenih mreža, ružičasta ljepotica koju jednostavno ne možete ne primijetiti kad prolazite Šetalištem Vatroslava Jagića ili Kazališnim trgom u rano proljeće. Ovo drvo raskošnog cvijeta ove je godine procvalo nešto ranije nego inače i ponovno iz svih kutova zasjalo na brojnim fotografijama. Bilo da je u prvom planu ili samo slikovita pozadina, ako je suditi po objavama na društvenim mrežama, ova je magnolija najfotografiranije varaždinsko drvo. U punom je cvatu relativno kratko, no i dalje privlači poglede i krasi prostor koji okružuje.
Mišljenje komisije: Lijepo stabalce kultivara Soulangeove magnolije (Magnolia x soulangeana ‘Rustica Rubra’) s više debalaca te sa zagasito ružičastim cvjetovima. Nalazi se na istaknutom mjestu u centralnom gradskom parku te privlači poglede velikog broja ljudi, naročito u vrijeme cvatnje. Ova magnolija svakako je estetski, ali i ekološki vrijedno stablo toga prostora. Uveseljava prolaznike, ali i djecu koja se znaju zadržavati kod nje. Pošto se nalazi na javnoj površini najpoznatijeg varaždinskog šetališta, redovito je održavana. Smatra se da će još duži niz godina ispunjavati svoju funkciju, a time i biti sve ljepša i ljepša.

9. SIBIRSKI BRIJEST, ULMUS PUMILA, DVORIŠTE DV VARAŽDIN KOZARČEVA


Nominirali: Mališani DV Varaždin Kozarčeva s odgojiteljicom Ivom Šegović
Priča o stablu:
Koliko su stabla važna znamo svi,
veliki i maleni!
Toliko je priča pod njima ispričano
i u svaki listić i grančicu dječjih maštanja i snova utkano.
Volimo mi i našu lipu, hrast i vrbu,
no jedno posebno stablo još posebniju priču ima…

Njegovo ime je BRIJEST !
..a priča ide otprilike ovako..

Jednom davno jedan je brijest došao u naše dvorište. Zapravo nije ON došao. Dovezli su ga sa velikim kamionom. Zapravo, možda i ne tako jako davno…bilo je to u školskoj godini 2013./14. Bio je još sasvim malen, baš kao naši jasličari kada dođu u vrtić. Pelene i dudu imao nije, ali je zato volio dobivati strahovito puno pažnje. Jednom je čak i obolio pa je trebalo pozvati liječnika za stabla. Riješeno je! Kukci su morali pronaći novo stanište.
Sjećamo se i zašto je brijest došao. Nije to bila slučajnost. Prije 10 godina u cijeloj Hrvatskoj provodio se projekt “Od čudnovatog do čudesnog: 100 godina šegrta Hlapića”, a sadnja brijestova bila je dio tog projekta. Bila je to velika stvar! U Varaždinu se projekt provodio u svim gradskim vrtićima te su tom prigodom na njihovim dvorištima sadili brijestovi. Stabla je donirao Šumarski institut iz Jastrebarskog, a sadnju i daljnju brigu o njima preuzeli su vrijedni i marljivi stručnjaci iz “Parkova”.
Rekli su nam tada da će isto kao i Hlapić, ovaj brijest s godinama rasti u našim srcima. Bili su u pravu. Desetogodišnji je to spomenik generacija, centar našeg dvorišta, čuvar svih tajni. Dom je brojnim kukcima i pticama, a okrijepa i utočište njihovim malim istraživačima.

Vidite i sami, trebale su godine i godine proći…mnogo zraka sunca, kišnih kaplji i dječjih zagrljaja primiti da se izraste u ovoliku ljepotu.
Ako vama i neće ovo naše stablo biti naj naj…nema veze.
Nama će i dalje biti i ostati
NAJ…
..LJEPŠE
..KRASNIJE
…BOLJE
..DIVNIJE
…COOL
…tako Vam poručuju “Pčelice” iz Kozarčeve!

Mišljenje komisije: Mlado stablo sibirskog brijesta (Ulmus pumila) u dvorištu dječjeg vrtića, vrste koju sve rjeđe možemo vidjeti na javnim zelenim površinama grada. Dugovječna je vrsta koja može živjeti i do 200 godina ukoliko stablo ostane zdravo. Ovo je pozitivan primjer sadnje ovakvih dugovječnih stabala unutar urbanog tkiva grada iza kojeg stoji jedna lijepa priča odrastanja i povezanosti generacija djece sa stablom. Ovo stablo karakterizira priča o velikoj brizi najmanjih čuvara prirode. Pošto je riječ o sibirskom brijestu kojeg karakterizira otpornost na patogene bolesti, ovo stablo brijesta zasigurno će dočekati, uveseljavati i podučavati brojne generacije mališana u budućnosti.

10. SKANDINAVSKA MUKINJA (SORBUS INTERMEDIA), DVORIŠTE IV. OSNOVNE ŠKOLE VARAŽDIN


Nominirali: učenici produženog boravka IV. osnovne škole Varaždin i učiteljice Nikolina, Ivana i Dora
Priča o stablu: Učenici su sa svojim učiteljicama istraživali i otkrili da se njihovo omiljeno ‘drvo penjalica’ zove Sorbus intermedia (skandinavska mukinja). Prema procjeni njihovog domara, stablo bi moglo biti staro preko 30 godina.
Po čemu je posebno?
Čim prve sunčeve zrake provire, učenici bježe u okrilje svog omiljenog stabla na kojem vole provoditi slobodno vrijeme nakon školskih obaveza i aktivnosti. Djeca ga od milja zovu “drvo penjalica”. Mnoga su djeca na njemu iskusila svoje prvo penjanje u životu. S ponosom bi se popela na njegove grane, a osmijesi se nisu skidali s njihovih lica. Ako je gužva, čekaju na red za penjanje. Vrijeme na njemu najčešće provode u razgovoru, no mnogi od njih uzmu i omiljenu knjigu te čitaju, a njihovo ih omiljeno stablo odvodi u daleki svijet mašte.
Možda i nije najposebnije stablo na svijetu, no za djecu naše Četvrte najljepše je i najvažnije stablo. Vjerujemo da bi se posebno obradovala kada bi naša penjalica postala Stablo godine!

Mišljenje komisije: Lijepi primjerak skandinavske mukinje (Sorbus intermedia) u dvorištu škole, lijepe, pravilne, ovalne krošnje. Ukrasna je voćna vrsta koja se koristi u uređenju javnih zelenih površina grada, pozitivan primjer sadnje voćkarica na javnim zelenim površinama grada, vrsta čiji su plodovi izvor hrane za brojne ptice. Ova vrsta stabla rado se sadi kao ukrasna vrsta, ali i vrsta koja je tolerantna na urbane uvjete (klima, tlo, onečišćenja itd.). Osim što je stablo vizualno izrazito lijepo, ujedno i ispunjava onu društvenu funkciju gdje spaja djecu u igri. Pošto drvna vlakna debla i grana ove vrste stabla opisuje dosta dobra čvrstoća, djeca na njemu i dalje mogu iskušavati svoje vještine penjanja.

11. JAVOROLISNA PLATANA, PLATANUS X ACERIFOLIA, DVORIŠTE II. OSNOVNE ŠKOLE

Nominirala: Zara Vugrinec, 8.c II. osnovne škole

Priča o stablu: U dvorištu II. osnovne škole Varaždin nalazi se prekrasno listopadno drvo, široke krošnje i visokoga rasta, naša platana. Bogata je cvjetovima te čini naše dvorište posebnim i ljepšim.
Prolazeći dvorištem, nemoguće je ne opaziti raskošno stablo koje svojom ljepotom odvlači pažnju od ostalih stabala i biljaka, stablo koje je zasigurno svjedočilo sramežljivim i zaljubljenim pogledima te prvim poljupcima. Inspiracija je u nastanku literarnih i likovnih radova, pogodna i za istraživačke zadatke.
Školska djeca, kao i ostali prolaznici, u vrućim ljetnim danima na klupici ispod platane uživaju u hladovini i promatraju što se sve događa u našem živahnom, glasnom i veselom dvorištu.
Platana je neizostavan dio i simbol našega dvorišta, stoga bismo bili ponosni da postane simbol našega grada.

Mišljenje komisije: Lijepi primjerak javorolisne platane (Platanus x acerifolia), impresivnih dimenzija, jedno je od najstarijih stabala u dvorištu škole. Ovaj križanac američke i azijske platane zbog svojih se karakteristika nalazi među najčešće sađenim stablima u europskim parkovima i drvoredima. Radi se o dugovječnom stablu brzoga rasta koje dobro podnosi sušu i urbano zagađenje. Ova javorolisna platana prepoznatljiva je po listovima koji su nalik na list javora, zbog čega je i dobila naziv. Ovi listovi često su omiljeni u stvaranjima likovnih radova učenika. Starost i dimenzije ovog stabla svakako su dorasli u ispunjavanju estetskih (vizualni efekt), ekoloških (stvaranje kisika, skladištenje CO2 i sl.) i kulturnih (društvena događanja) funkcija.

12. ATLANTSKI CEDAR, CEDRUS ATLANTICA, DVORIŠTE SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE VARAŽDIN


Nominirali: učenici Srednje strukovne škole Varaždin i prof. Sanja Dijanošić

Priča o stablu:
CEDAR, znači moć!
Ponosno se uzdižući u našem školskom dvorištu svoju kozmičku energiju dijeli s onima koji su mu blizu, a to su već 50 godina učenici i profesori Srednje strukovne škole Varaždin.
Visok preko 12 metara svojom plavkastom krošnjom dostojanstveno osvjetljava put budućnosti, a prekrasnim smolastim mirisom daje nadu u bolje sutra.

Mišljenje komisije: Lijepi primjerak soliternog stabla atlaskog cedra (Cedrus atlantica), specifičnog habitusa i široko razvijene krošnje. Hortikulturno zanimljivo, vazdazeleno stablo atraktivno je i u zimskom dijelu godine. Izdržljiva i dugovječna vrsta koja nije česta na javnim zelenim površinama grada. Ovo stablo otporno je na gradska onečišćenja. Često služi za dobivanje eteričnog ulja koje je kvalitetno u aromaterapiji. Miris cedra djeluje opuštajuće na korisnike prostora. Ovo stablo mirisom i pružanjem hlada okuplja učenike i pruža pogodne uvjete za nastavu u prirodi.

13. JAVOR MLIJEČ (ACER PLATANOIDES), SAJMIŠTE KOD NADVOŽNJAKA

Nominirala: Senka Sajko
Fotografija je snimljena u jesen.

Mišljenje komisije: Krasan primjerak javora mliječa (Acer platanoides) skladno razvijene, široko okruglaste krošnje koja je zbog zlatnožute boje lišća ujesen posebno atraktivna. Daje prepoznatljivost trgu na kojem se nalazi i važno ga je očuvati. Najmedonosnija je vrsta od svih vrsta javora. Na prostoru Trga Matije Gupca ovo stablo je jedno od starijih i vrjednijih stabala. S obzirom da se na trgu većinom nalaze mlada posađena stabla, ovo starije stablo javora mliječa svakako je važno očuvati.

14. SMREKA, PICEA ABIES, ULICA MIRKA KOLARIĆA STARIJEG 23

Nominirala: Andreja Parlaj, DV Varaždin ‘Biškupec’

Priča o stablu: “DRVO LIJEPIH ŽELJA: Mala Smreka koja je postala simbol velikih snova”
Prije 15 godina, gospodin Josip Sinković posadio je drvo u parku, nikada ne sluteći da će to drvo postati simbol zajedništva, snova i brige za okoliš. Kada je dječje igralište trebalo biti prošireno, mnogi su mislili da bi drvo trebalo ukloniti kako bi se napravilo mjesta za nove sprave. No, zahvaljujući upornosti tadašnjeg predsjednika Mjesnog Odbora, gospodina Juraja Rožića, drvo je spašeno i postalo je srce parka.
Za vrijeme šetnje djeca iz Dječjeg vrtića Varaždin, objekta u Biškupcu primijetila su neobičnu smreku u parku. Bila je manja i drugačija od ostalih stabala. Bila je manja, s granama koje nisu bile pravilne, rasla je malo u krivo, nije bila „raskošna“ kao ostala stabla, ali to ih nije spriječilo da je zavole. Nazvali su je “Drvo lijepih želja” jer su vjerovali da svako drvo, bez obzira na izgled, ima svoju vrijednost. Inspirirana njihovom ljubavlju prema prirodi, zajednica je počela brinuti o drvetu na poseban način.

Tijekom Božića, Valentinova i Uskrsa, djeca su izrađivala ukrase s porukama i željama koje su ukrašavali grane “Drva lijepih želja”. Ta mala smreka postala je simbol nade i inspiracije za sve generacije. Djeca su shvatila važnost brige o prirodi i okolišu te su odlučili podijeliti tu poruku sa svima. A smreka je bila najljepše drvo koje su ikada vidjeli.

Ove godine na Dan Planete Zemlje, mali ekolozi su dodali novu dimenziju “Drvetu Lijepih Želja” ukrasivši ga inspirativnim porukama o očuvanju okoliša i brizi o smerki , a koje su ispisali na drvenim oblutcima. Te poruke nisu samo riječi, već poziv na sudjelovanje i akciju. Djeca su postala glasnici promjene, potičući svoje susjede i prijatelje da se pridruže njihovim naporima u zaštiti smreke i cijelog planeta.

Kroz svoju posvećenost i entuzijazam, ova djeca su pokazala da svatko može napraviti razliku. Njihova mala smreka postala je simbol velikih snova i nada za budućnost. Kroz ovakve divne aktivnosti, djeca ne samo da uče o ekologiji i održivosti, već postaju i svjesni sudionici u stvaranju priče za zdraviju i ljepšu budućnost za sve nas. A ta smreka je doista NAJDIVNIJE STABLO NA SVIJETU.

Mišljenje komisije: Mladi primjerak smreke (Picea abies) u dvorištu dječjeg vrtića još je jedan lijepi primjer suživota sa stablom. Svako stablo ima svoju kvalitetu u određenom prostoru. Kod nekih je kvaliteta prepoznata, a kod nekih nažalost nije. Srećom, mališani vrtića ‘Biškupec’ dobro su se pobrinuli da ovo stablo bude njihovo središte okupljanja, igre, ali i edukacije što uvelike pridonosi ispunjavanju svrhe stabla. Ovaj primjer pokazuje nam cijenjeni suživot stabla sa čovjekom gdje stablo čovjeku pruža kisik, a on se u znak zahvalnosti brine o stablu.

Glasovanje je završeno. Hvala Vam!