Skip to content

Završena kampanja ‘Na groblje bez plastike’

20. lipnja 2024.

Najbolje grafičko rješenje informativnog letka izradili učenici Prve Gimnazije Varaždin

U cilju upoznavanja javnosti s gorućim problemom otpadne plastike na grobljima, u ovoj školskoj godini proveli smo kampanju ‘Na groblje bez plastike’.

Ovih dana dovršeni su posljednji radovi, a svoj posao obavila je i ocjenjivačka komisija koja nije imala nimalo lak posao u određivanju najboljih učeničkih radova. U kampanju je bilo uključeno 7 srednjih i 4 osnovne škole s područja Varaždina, a cilj je bilo uključiti mlade u stvaranje promotivnih materijala kojima će poručiti javnosti što sve može biti alternativa plastici te kako pokazati pijetet prema najmilijima bez stvaranja ogromnih količina otpada. Ideja je bila potaknuti mlade da razmišljaju o problemu, traže moguća rješenja i na kraju prenesu drugačiji način razmišljanja na svoju okolinu.

Podsjetimo, u prvoj fazi tijekom ožujka i travnja ocjenjivani su radovi srednjih škola koje su se natjecale u izradi grafičkog rješenja plakata većeg formata, dok su u drugoj fazi koja je trajala do kraja svibnja sudjelovale osnovne škole s organizacijom kreativnih radionica, te srednje škole s izradom grafičkog rješenja za informativni letak namijenjen tisku na poleđinu računa Parkova. Na taj način letak će biti isporučen na ruke gotovo 18.500 građana Varaždina.

Kreativne radionice organizirale su II., III. i VI. OŠ Varaždin te COO Tomislav Špoljar. Mališani su izradili mnoštvo predmeta koji mogu biti alternativa plastičnim lampašima. Bilo je tu cvjetnih aranžmana, svijeća, vaza, raznih ukrasa i dekoracija. Nemoguće je bilo utvrditi najbolje radove, pa je ocjenjivačka komisija odlučila sve učesnike nagraditi zahvalnicama i prigodnim paketima s poklonima koji se u školama mogu koristiti pri svakodnevnom radu s djecom.

Grafička rješenja za informativni letak ponudili su učenici Prve i Druge Gimnazije, Gospodarske škole, Srednje strukovne škole, te Medicinske škole, a najviše ocjene komisija je dodijelila radu učenika Prve Gimnazije Varaždin. Pobjednički tim čine učenici 2. c razreda opće gimnazije, koji kao izborni predmet slušaju informatiku: Mateo Štrlek, Roko Šipek, Niko Bosilj i Pavle Pavličević, uz mentorstvo prof. Vesne Novosel Martinić. Parkovi će ove učenike nagraditi organizacijom jednodnevnog izleta.

Ovime je završila kampanja ‘Na groblje bez plastike’. Zahvaljujemo svim učenicima, mentorima, članovima komisije te svim građanima koji su nas podržali u želji da osvijestimo problem otpadne plastike na grobljima i pokažemo kako se pokazati pijetet može i na ekološki prihvatljiv način.

Skip to content