Skip to content

Započeli radovi na uspostavi digitalnog sustava za upravljanje stablima

30. listopada 2023.

Krenula je 1. faza radova na izradi digitalnog sustava za upravljanje stablima. Riječ je o digitaliziranom katastru koji osim osnovnih podataka o vrsti, dobi i broju, sadrži informacije koje će stručnjacima omogućiti jednostavnije i učinkovitije praćenje vitaliteta svakog pojedinog stabla. Sustav će primjerice sadržavati podatke o zdravstvenom stanju, prisutnosti štetnika, planiranim intervencijama na stablima i sl.

Projekt započinje postavljanjem numeričkih oznaka na stablima sa čime se krenulo danas u centru Varaždina, a do kraja godine bit će provedeno i u drugim dijelovima grada. Projektom će biti obuhvaćeno ukupno 1000 stabala.

Važno je napomenuti da postavljanje numeričkih oznaka na stabla neće uzrokovati nikakvu invaziju ili oštećenje stabala. Pločice s numeričkim oznakama dizajnirane su tako da budu potpuno sigurne za stabla, čuvajući njihovu integralnost. Građane ovim prilikom molimo da ih ne diraju i ne uklanjaju sa stabala.

Ovaj projekt predstavlja korak prema efikasnijem upravljanju urbanim zelenim površinama i očuvanju stabala, čime se unapređuje kvaliteta okoliša i čuva prirodna ravnoteža.

Skip to content