Skip to content

Uloga arborista u urbanom šumarstvu i arborikulturi, 19. dio

24. studenoga 2023.

Nastavljamo temu urbanog šumarstva, posebno se fokusirajući na ulogu arborista u održavanju zelenih površina. Kako bismo razlikovali urbanog šumara od arborista, prvo ćemo istražiti kompetencije i zadatke arborista.

Opis zanimanja i kompetencije arborista

Arboristi, bilo samostalno ili u timu, obavljaju održavanje drvenaste vegetacije u urbanim područjima. Njihove aktivnosti uključuju sadnju, njegu, prihranu, navodnjavanje te zaštitu drvenaste vegetacije od bolesti i štetnika. Također, brinu o zaštiti stabala na gradilištima, sanaciji oštećenih stabala, orezivanju i oblikovanju stabala te izvode sječu tj. propisno uklanjanje stabala u urbanom okruženju ako je to nužno.  Mnoge tvrtke i ustanove bave se uklanjanjem stabala i tome pristupaju drugačije nego što bi taj posao odradio certificirani arborist.

Uvjeti rada i poslovi arborista

Arboristi rade na otvorenom prostoru, izloženi utjecaju klimatskih prilika. Njihov posao obuhvaća radove na visini i upotrebu raznih alata, uključujući motornu pilu. Kako bi se nosili s izazovima, koriste osobnu zaštitnu opremu. Njihovi zadaci uključuju rad s pesticidima radi zaštite drvenaste vegetacije.

Certifikati i standardi

Certifikati se dodjeljuju prema razini znanja i specifičnosti radnog područja, poput certificiranog arborista/komunalnog stručnjaka ili certificiranog majstora arborista.

Razlika između urbanih šumara i arborista

Arboristi su specijalizirani za rad s drvenastom vegetacijom, dok urbani šumari trebaju poznavati i ekološke aspekte upravljanja zelenim površinama. Suradnja između ova dva zanimanja ključna je za unaprjeđenje urbanog šumarstva.

Arboristi u Hrvatskoj

Dok se čeka na uvođenje obrazovanja za arboriste u hrvatski sustav, edukacije izvan Hrvatske omogućavaju stjecanje potrebnih vještina. Neki urbani šumari mogu biti osposobljeni za arborističke radove, iako je to trenutno rijedak slučaj.

Promicanje arborista i suradnja

Promicanje zanimanja arborista doprinijet će razvoju urbanog šumarstva. Interdisciplinarna suradnja s urbanistima, arhitektima i drugim strukama ključna je za kvalitetne projekte.

Zaključak

Dok se čeka potvrda uvođenja arborista u hrvatsko školstvo, vanjske edukacije pružaju priliku za stjecanje potrebnih vještina. U sljedećoj temi bloga, istražit ćemo certifikate i kvalifikacije za njegu stabala priznate u Europi i Hrvatskoj.

Skip to content