Skip to content

Stabla – čuvari Zemlje, 1. dio

27. lipnja 2023.

Dobrodošli u svijet arborikulture – znanosti o drveću i šumama! Arborikultura je sveobuhvatna disciplina koja istražuje, održava i upravlja drvećem kako bismo sačuvali prirodu i stvorili održiva okolišna rješenja. Kroz proučavanje stabala, njihove biologije, ekologije i uloge u našem svakodnevnom životu, arborikultura nas uči kako očuvati i maksimalno iskoristiti prednosti koje drveće pruža našem planetu i zajednici.

Jeste li se ikada zapitali što čini stabla tako posebnima?

Stablo je višegodišnja biljka koju karakteriziraju dijelovi poput korijena, debla i krošnje koja se sastoji od grana i lišća.

Razlikujemo stabla raznih rodova i vrsta, visina, oblika, boja kore i lišća, starosti, ekoloških zahtjeva i pružanja benefita.

Neke vrste stabala imaju usku ekološku nišu i ne uspijevaju svugdje, dok druge imaju široku ekološku nišu što znači da mogu podnijeti različite ekološke uvjete i uspijevati na više lokaliteta.

Najpoznatija funkcija stabla je apsorbiranje CO2 iz atmosfere te proizvodnja hrane za vlastite potrebe i proizvodnja kisika kojeg udišu svi živi organizmi na Zemlji pa tako i čovjek. Ona poboljšavaju kvalitetu zraka, smanjuju buku i stvaraju ugodno okruženje. Pružaju hlad i zaklon od sunca stvarajući prirodnu oazu u gradovima i naseljima.

Dobrobiti koje stabla pružaju su zaista nebrojene. Osim ekološke, stabla imaju i važnu gospodarsku ulogu. Ona nam pružaju hranu, drvo za građu i gorivo te mnoge druge sirovine. Stabla su dom mnogim životinjama i insektima. Osim toga, ona su ukras, a vrlo često i simbol raznih mjesta i kultura. Stabla mogu rasti pojedinačno i u grupama. Soliterna stabla (sl.1) su obično razgranatija, dok se šumska stabla (sl.2) natječu za sunčevu svjetlost i rastu visoko prema nebu.

Sada kada ste bolje upoznali stabla i njihovu važnost, u prolazu zastanite pored jednog i doživite njegovu ljepotu. Pratite nas i dalje jer ćemo vas u našim Arborističkim crticama upoznati sa svime što niste znali o stablima – doznat ćete koliko dugo žive, kako funkcioniraju u urbanom okolišu, što je to ugljični otisak i još puno zanimljivosti.

U idućem nastavku pišemo o dijelovima stabla. Do čitanja!

Skip to content