Skip to content

Europski standardi u arborikulturi, 21. dio

8. prosinca 2023.

Nastavljajući na prethodnu temu arborističkih crtica, ovaj blog će se posvetiti europskim standardima u arborikulturi, istražujući tko ih je propisao, zašto su propisani te kako doprinose kvalitetnom upravljanju i održavanju drvenastog zelenila, posebno stabala u urbanim prostorima.

EAS

Europski standardi u arborikulturi (European Arboricultural Standards – EAS) osmišljeni su i usvojeni s ciljem unapređenja upravljanja i održavanja stabala u urbanim okruženjima. Ova inicijativa postaje sve važnija u kontekstu suvremenih izazova poput klimatskih promjena, gdje uloga stabala postaje izraženija. Također, planira se implementacija ovih standarda u obrazovanju stručnjaka, arborista i drugih djelatnika u području arborikulture.

Europsko vijeće za arborikulturu (The European Arboricultural Council – EAC), u suradnji s partnerima diljem Europe, aktivno je sudjelovalo u razvoju EAS smjernica. Ovo partnerstvo uključivalo je 12 organizacija iz različitih dijelova Europe, obuhvaćajući privatne tvrtke, obrazovne institucije, udruženja arborista i istraživačke centre.

Inicijalno, TeST (Technical Standards in Tree Work) projekt, financiran od strane EU, bio je ključan za razvoj EAS smjernica. Projekt je trajao tri godine (rujan 2019. – kolovoz 2022.) i imao je za cilj održavanje dobre prakse u radu sa stablima te pružanje općeprihvaćenih smjernica za planiranje i održavanje zelenih prostora sa stablima.

Rezultat projekta su tri općenito prihvaćena europska standarda u arborikulturi:

  • European Tree Pruning Standard – Europski standard za orezivanje stabala
  • European Tree Planting Standard – Europski standard za sadnju stabala
  • European Tree Cabling & Bracing Standard – Europski standard za sidrenje/učvršćivanje stabala

U budućnosti, planiraju se dodatna tri standarda u okviru projekta ECoST (European Consulting Standards in Tree Work). Ovi standardi će se fokusirati na savjetovanje o procjeni i vrednovanju stabala te zaštitu stabala na gradilištima:

  • European Tree Assessment Standard – Europski standard za procjenu stabala
  • European Tree Valuation Standard – Europski standard vrednovanja stabala
  • European Tree Protection on Construction Sites Standard – Europski standard za zaštitu stabala na gradilištima

Važno je napomenuti da, unatoč njihovoj važnosti, ove smjernice nisu zakonski propisane, već predstavljaju preporuku europskih stručnjaka iz područja arborikulture. U skladu s budućim zakonodavnim promjenama, očekuje se da će ove smjernice dobiti veći pravni status.

Sve dodatne informacije o EAS smjernicama, uključujući i same smjernice na engleskom jeziku, možete pronaći na ovoj poveznici.

Skip to content