Skip to content

Završeni radovi sidrenja i orezivanja krošanja stabala platana

12. prosinca 2022.

Kako bi očuvali stara, a zdrava stabla, pomažemo im i stabilizacijom krošnje (tzv. sidrenje). Upravo su završeni radovi sidrenja i orezivanja krošanja stabala platana (Platanus x hispanica ili Platanus x acerifolia) na području grada Varaždina i to dva stabla platane na križanju J. Habdelića i A. Stepinca kod meteorološkog stupa i jednog zaštićenog stabla platane na Banfici od strane stručnog tima urbanog šumarstva.

Ovim starim stablima s razvijenim masivnim granama u krošnji grane su osigurane dinamičkim i statičkim sistemom za stabilizaciju krošnje. Prethodno su orezane, radi oblikovanja i rasterećenja krošnje, kako bi navedeni sistem funkcionirao. Sistem se sastoji od poliamidne užadi nosivosti 4 i 7 tona te poliesterskog crijeva za raspodjelu sile i zaštitu kore od ozljeđivanja uslijed trenja. Uz ovako stabilizirane krošnje, ljudi i imovina ispod sigurniji su od lomova grana.

Ovako osigurana stabla sidrima sigurna su narednih 8 godina, što je preporuka europskog standarda za maksimalan rok trajnosti sustava za sidrenje krošnji.

Skip to content