Skip to content

Započela prva faza radova na spomen kosturnici žrtvama fašizma na Gradskom groblju

16. lipnja 2023.

Započela je prva faza radova na spomen kosturnici žrtvama fašizma 2. svjetskog rata na Gradskom groblju u Varaždinu. Spomen kosturnica je zaštićeno kulturno dobro i autorsko djelo akademskog slikara Pavla Vojkovića, stoga je konzervatorsko-restauratorski zahvat neophodan kako bi se sačuvala i obnovila njezina izvorna ljepota.
Prva faza radova obuhvaća laboratorijsku analizu uzoraka kamena kako bi se utvrdile najprikladnije metode i sredstva za drugu fazu restauracije. Ova analiza je ključna kako bi se odredili postupci čišćenja, sanacije oštećenja, uklanjanja vlage, konsolidacije i završne zaštite cijelog spomenika. Također, u sklopu prve faze provedeno je i probno čišćenje te sanacija pukotina kako bi se testirali postupci i sredstva prije njihove primjene na cijelom spomeniku.
Svi radovi se provode u skladu s uputama Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine u Varaždinu, što osigurava da će konzervatorsko-restauratorski zahvat biti izveden stručno i u skladu s najboljim praksama očuvanja kulturnih dobara. Ova inicijativa ima za cilj obnoviti spomen kosturnicu i sačuvati sjećanje na žrtve fašizma, istovremeno pružajući respekt prema kulturnoj baštini i autorstvu Pavla Vojkovića.

Skip to content