Skip to content

Zamjena dotrajale i neispravne opreme na dječjim igralištima kreće po donošenju Proračuna

20. travnja 2023.

Tekući popravci redovito se odvijaju, a neispravna oprema privremeno uklanja

Od početka godine, djelatnici Parkova redovno obilaze i provjeravaju sigurnost javnih dječjih igrališta na području grada Varaždina te uklanjaju manje nedostatke koji ili predstavljaju određeni rizik za korisnike ili narušavaju estetski dojam. Pregledi su obavljeni u skladu s općim sigurnosnim zahtjevima za opremu i podloge na dječjim igralištima. Pritom su obavili manje zamjene i popravke na opremi što možda i nije vidljivo, ali je svakako bitno da se redovno provodi. Radi se o 51 dječjem igralištu.

Kako je građanima poznato, prošle smo godine izvršili stručnu i detaljnu analizu svih dječjih igrališta i sve opreme koja se na njima nalazi. U toj analizi smo, osim same opreme, analizirali i ostale elemente kao što je sigurnost djece od prometa u blizini, kvalitetu podloge, količinu zelenila za zasjenu, pojavu vandalizma, dostatan broj kanti za smeće i klupica, estetski dojam i slično.

Dokument koji je iz toga proizašao, Plan unapređenja dječjih igrališta Grada Varaždina, rezultat je višegodišnjeg iskustva i stručnog znanja naših zaposlenika koji se godinama brinu o kvaliteti dječjih igrališta.

Analiza koju smo napravili dala nam je smjernice što je u planskom razdoblju od 5 godina potrebno unaprijediti na postojećim dječjim igralištima. Sukladno tome, s planiranom zamjenom neispravne i dotrajale opreme na postojećim dječjim igralištima trebali smo započeti već na početku ožujka, čim bi vremenski uvjeti to dopustili, a sve kako bi dječica dolaskom proljeća i toplijih dana mogla uživati u sigurnoj i nesmetanoj igri.

Proračun za 2023. godinu nije bio donesen a za vrijeme privremenog financiranja, koje je dalo financijske okvire i naše djelatnosti znatno manje nego što je to realno bilo potrebno, nismo mogli provesti postupak nabave za opremu koju smo imali u planu zamijeniti.

Nakon donošenja Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu, provest ćemo postupak javne nabave za opremu. Takav postupak nabave traje oko mjesec dana. Uobičajeni rokovi isporuke opreme za dječja igrališta kreću se od mjesec do dva dana od sklapanja ugovora s dobavljačima (a njih je moguće sklopiti tek nakon završetka odgovarajućeg postupka javne nabave). To znači da opremu koju moramo zamijeniti na dječjim igralištima očekujemo u realnom roku od dva do tri mjeseca od donošenja Proračuna. I tek po isporuci možemo prionuti zamjeni dotrajalih i neispravnih sprava.

U međuvremenu ćemo činiti sve što je u našoj moći i u financijskim okvirima koji su nam dani, da bi igrališta bila sigurna za dječju igru. Radit ćemo manje popravke (pričvršćivanje olabavljenih dijelova, popravak potrganih dijelova igrala, zamjena potrganih štafli i manjih drvenih dijelova i sl.) gdje je to moguće. Dotrajalu i neispravnu opremu na dječjim igralištima ćemo privremeno ukloniti.
Moguće je, obzirom na dotrajalost, da ćemo u međuvremenu do dolaska nove opreme za zamjenu, neku neispravnu i dotrajalu opremu morati privremeno ukloniti na nekoliko lokacija: Poljana Biškupečka, Harambašićevoj ulici, Trg bana Jelačića, Aleji Kralja Zvonimira između broja 2, 5 i 7 i Milkovićevoj ulici. Također sprave koje nisu za upotrebu biti će označene (omotane) trakom i natpisom NIJE ZA UPOTREBU. Lijepo molimo da se ta traka ne uklanja jer je važno upozorenje djeci!

Za kraj, zahvaljujemo građanima na strpljenju i suradnji koju s njima imamo. I dalje nam javljajte sve što primijetite da na igralištima nije dobro, a mi ćemo reagirati što je brže moguće. Kvar možete prijaviti, a i poslati vaše prijedloge, na mail [email protected] ili na telefon 098 213 690.

Čovjek popravlja igralo
Čovjek popravlja igralo
Skip to content