Skip to content

Najavljujemo: Izložba povodom 250. godina Gradskog groblja u Varaždinu

28. kolovoza 2023.

U jedinstvenom prostoru kripte Župne crkve sv. Nikole, u prostoru dosad uglavnom nedostupnom i nepoznatom posjetiteljima, 13. rujna će se otvoriti izložba kojom se obilježava 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu.

Na izložbi će biti predstavljena građa varaždinskih baštinskih ustanova u kojima se čuvaju različiti dokumenti, planovi, nacrti, fotografije i razglednice o nastanku i razvoju varaždinskog groblja, te predmeti vezani uz žalovanje te običaje sahranjivanja. Sama izložba koncipirana je u nekoliko tematskih cjelina: ‘Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja’, ‘Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja’, ‘Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici’, ‘Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja’, te ‘Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih’.
Izložbu priprema Gradski muzej Varaždin u suradnji s Parkovima.
Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, a suradnici su kustosi Davor Kraš i Jelena Petković. Za likovno oblikovanje postava pobrinula se Dora Gorenak.
Posebno zahvaljujemo župniku Župe sv. Nikole u Varaždinu i dekanu Istočnovaraždinskog dekanata,  preč. Stjepanu Najmanu na dozvoli za postavljanje izložbe u kripti župne crkve sv. Nikole.

Svečano otvorenje izložbe bit će u srijedu, 13. rujna u 18 sati, a ostat će otvorena za razgled tri tjedna, do 9. listopada.

Ulaz je besplatan pa pozivamo sve zainteresirane građane da posjete ovu izložbu i uživaju u jedinstvenoj prilici biti u kripti crkve te otkriti zanimljivosti iz povijesti našega groblja.

Skip to content