Skip to content

Parkovi primili priznanje povodom Dana Geotehničkog fakulteta

21. prosinca 2023.

Na jučer održanoj svečanosti obilježavanja Dana Geotehničkog fakulteta, koji ove godine obilježava 54. godišnjicu osnivanja, dekan izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški uručio je Parkovima priznanje. Priznanje tvrtkama i institucijama Parkovi su dobili za uključivanje Geotehničkog fakulteta u projekte te provedbu modernizacije i unapređenja sustava gospodarenja otpadom u svojoj djelatnosti. Nagradu je u ime Parkova primila direktorica Jelena Sekelj.

Sretni smo što u našoj neposrednoj blizini imamo Geotehnički fakultet koji je sa svojim zaposlenicima, stručnim osobljem, studentima te laboratorijem i opremom u mogućnosti odgovoriti na složena pitanja i problematiku s kojom se susrećemo u svojem radu. Iako susjedi, tek smo nedavno otkrili koliko nam Geotehnički fakultet ustvari može pomoći pa smo tako u samo kratkom razdoblju otvorili nekoliko važnih tema i projekata“, izjavila je direktorica i pojasnila: „Zajedno smo kao partneri prijavili projekt ReGreen kojemu je cilj zaštita, razvoj i otpornost zelene infrastrukture na klimatske uvjete, integracija zelene infrastrukture u sivu. Fakultetu smo se obratili i za pomoć u unapređenju sustava upravljanja otpadom na groblju čiji je cilj edukacija građana, smanjivanje količine plastičnog otpada i lampaša, unapređenje izgleda groblja i njegova zaštita te povećanje efikasnosti rada. U suradnji s Geotehničkim fakultetom obilježili smo i Europski tjedan održivog razvoja na kojem smo studentima i ostalim sudionicima prezentirali svoj zaokruženi sustav elektromobilnosti, koji već nekoliko godina primjenjujemo na varaždinskom groblju, kao uspješan primjer zelene alternative trenutnim transportnim rješenjima u komunalnim djelatnostima. Geotehničkom fakultetu smo se pridružili u aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša gdje smo na izložbenom prostoru prikazali  prosječan vijenac kakav se priprema za sahrane, rastavljen na sastavne dijelove. Time smo pokazali da on nije sastavljen samo od biootpada, već i od plastike, žica te drugih materijala koji se koriste u izradi.  Također, izložili smo ekološki prihvatljivije oblike lampiona i biljke koje mogu poslužiti kao alternativa vijencima i aranžmanima. Na okruglom stolu „Zaštita Gradskog groblja Varaždin – spomenika parkovne arhitekture“ , na kojem su se okupili renomirani stručnjaci koji se bave urbanim drvenastim zelenilom, utjecajem klimatskih promjena i stanišnih uvjeta na zdravstveno stanje ukrasnog bilja, odnosno agrotehničkim, mehaničkim, fizikalnim i biološkim mjerama kontrole neželjenih organizama (bolestima i štetnicima) na ukrasnom bilju, sudjelovali su i predstavnici Geotehničkog fakulteta a na fakultetu je u laboratoriju za geokemiju okoliša rađena i kemijska analiza tla uzoraka uzetih na groblju, kao dio šire analize stanišnih uvjeta na groblju.“

Fakultet pokriva razne teme, od gospodarenja otpadom, zaštitu okoliša te površinskih i podzemnih voda, geotehniku, zelenu energiju i kružno gospodarstvo te kao takav može pomoći i drugim tvrtkama i institucijama. Geotehničkom fakultetu čestitamo na 54. godina uspješnog rada a najuspješnijim studentima, nastavnicima i suradnicima čestitamo na primljenim nagradama i priznanjima te im želimo nastavak uspješnog rada.

Skip to content