Skip to content

Šteti li bršljan stablima?

2. veljače 2023.

Potaknuti upitima zabrinutih građana, ali i zbog općenite neinformiranosti javnosti o štetnosti bršljana na stablima, željeli bismo vam ukazati na njegove koristi i dati vam nekoliko informacija o bršljanu.

Razni internetski portali posljednje vrijeme pišu kako bršljan može ugušiti stablo. To nije isključivo, jer se zaista mlado stablo cijelo obraslo bršljanom zbog smanjene sposobnosti za fotosintezu može posušiti. No, bršljan za svako stablo koje njime nije obraslo više od 2/3 ne može biti štetan, nego donosi mnoge dobrobiti.

Bršljan je vazdazelena povijuša koja se pomoću adventivnih korjenčića prihvaća za čvrstu podlogu, u ovom slučaju koru stabla.

U obranu bršljana, kao što to piše Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima prirode „Priroda“ Primorsko-goranske županije, bršljan ne djeluje kao ugušivač stabla.

Jednom kad bršljan pristupi stablu, on u potrazi za svjetlom može izrasti visoko u krošnju i tamo formirati veliku lisnu masu. Ne može ubiti stablo jer bršljan svojim adventivnim korjenčićima ne prodire u stablo da bi crpilo hranjiva i vodu iz njega, nego se samo površinski drži za koru stabla.

Postoje situacije kada bršljan obrasta bolesno stablo za čije je odumiranje zaslužan drugi čimbenik (bolesti – bakterijske, patogeni; štetnici). Tada može doći do izvale stabla čiji korijen je oslabljen da drži toliku masu bršljana. Važno je napomenuti kako bršljan nije uzrok odumiranju takvih stabla, nego je tome uzrok neki drugi čimbenik.

U Varaždinu, se takva slična situacija može se uočiti u parku Vatroslava Jagića. U njemu je vidljivo sušenje smreke od vrha prema sredini stabla, za koje se sumnja da je uzrok napad potkornjaka. Smreka je obrasla bršljanom 1/3 visine stabla te, znajući biologiju i koristi ili štetnost bršljana, isključujemo mogućnost bršljana kao razloga njezinu sušenju.

Kod odluke za uklanjanjem bršljana sa stabla treba pristupiti s velikom opreznošću iz razloga što bršljan pridonosi gradskom bogatstvu u pogledu biološke raznolikosti jer kasna cvatnja privlači brojne leptire i pčele, a njegovi su plodovi izvor hrane brojnim pticama u razdobljima oskudice (zimi).

Preporuka je da se bršljan uklanja s vidljivo oslabljenih stabla drugim čimbenikom kako bi se spriječile neželjene situacije izvale i slično, a za ostala stabla koja imaju zadovoljavajući zdravstveni status poželjno je da se bršljan ostavi.

Dakle, bršljan ne može ugušiti stabla. Zašto se stablo obraslo bršljanom posuši, razloge možemo tražiti u mnogobrojnim drugim čimbenicima.

Skip to content