Skip to content

Reproduktivni dijelovi stabla – cvijet, 3. dio

18. srpnja 2023.

Dio stabla koji se koristi za razmnožavanje naziva se cvijet. Cvijet je posebno oblikovan dio stabla koji sadrži reproduktivne organe i ima važnu ulogu u procesu oprašivanja. On privlači kukce i nosi reproduktivne organe stabla. Cvjetovi mogu imati samo muške ili samo ženske reproduktivne organe, a takve nazivamo jednospolnim cvjetovima. Također postoje i cvjetovi koji imaju oba spola, a njih nazivamo dvospolnim.

Postoje dvije vrste stabala prema cvjetovima: dvodomne i jednodomne. Dvodomne vrste imaju odvojene muške i ženske cvjetove, što znači da postoje posebna muška i posebna ženska stabla. Primjeri dvodomnih vrsta stabala su tisa, vrba iva, ginko i drugi. Jednodomne vrste stabala imaju cvjetove na kojima se nalaze i muški i ženski reproduktivni organi. Kod nekih stabala, muški i ženski organi su odvojeni na istoj biljci, dok se kod drugih stabala oba organa nalaze na istom cvijetu. Primjeri stabala s jednospolnim cvjetovima su jela, smreka, cedar, borovi, breza, likvidambar, joha i drugi, dok primjeri stabala s dvospolnim cvjetovima uključuju magnoliju, jorgovan, lipu, voćke poput jabuke, trešnje, breskve, hibiskus, katalpa i druge.

Kod četinjača, kao što su smreke i borovi, ženski reproduktivni organ predstavlja goli sjemeni zametak koji se nalazi u češerima. Kod ostalih stabala, kao što su cvjetnice (kritosjemenjače – Magnoliophyta), ženski reproduktivni organ, tučak, štiti sjemeni zametak od vanjskih utjecaja. Muški reproduktivni organi se nazivaju prašnici.

Oplodnja sjemenog zametka može se dogoditi na razne načine. To može uključivati prijenos peluda vjetrom ili pomoću različitih kukaca poput pčela, leptira i bumbara. Također, oplodnja se može dogoditi i putem direktnog kontakta koji je rezultat ljudske intervencije.

Kod četinjača se oprašivanje obično odvija putem vjetra (anemofilija), dok se kod cvjetnica oprašivanje obično događa pomoću korisnih kukaca (entomofilija). Kukce privlače mirisi i boje cvjetova. Nakon oprašivanja, dolazi do oplodnje sjemenog zametka, iako to nije uvijek slučaj. Ovisno o vrsti stabla, formiraju se različiti tipovi i oblici plodova. Više o tome možete pročitati u sljedećem nastavku Arborističkih crtica.

Skip to content