Skip to content

Panel diskusija Osijek 2023

20. studenoga 2023.

Prošli tjedan u Osijeku je održana Panel diskusija Osijek 2023, s ciljem okupljanja stručnjaka, razmjene iskustva i predstavljanje primjera dobre prakse o održavanju i sadnji drveće, grmlja, trajnica i ljetnica iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Na Panelu su sudjelovali i naši predstavnici.

Uz predavanja stručnjaka sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu te Urbanih šumara održala se i radionica sadnje stabala u suradnji s arboristima iz Unikoma prema Europskim standardima sadnje stabala (European Tree Planting Standard).

Panel Osijek 2023

Na radionici sadnje stabala su se mogle vidjeti i naučiti nove tehnike sadnje, sidrenja i stabilizacije stabala, priprema i iskop jame za sadnju, sama sadnja te primjer postavljanja ruba za zalijevanje koji štiti od izravnog utjecaja soli i oštećenja debla prilikom košnje koji se lako puni i može opskrbiti sadnicu s do čak 100 litara vode. Pokazano je i kako napraviti ispravan pregled sadnice i utvrđivanje kvalitete sadnog materijala prije same sadnje.

U vremenu koje je ispunjeno raznim stručnim izazovima, panel diskusije su pokazale koliko je važno dobiti nova znanja za što uspješnije održavanje javnih zelenih površina.

Skip to content