Skip to content

Priznanje struke za Parkove!

15. svibnja 2023.

Za 70 godina uspješnog rada na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj

Parkovi su na međunarodnoj konferenciji Osijek Green Days dobili posebno priznanje za 70 godina uspješnog rada na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj. Nagradu je dodijelila Grupacija održavanja zelenih površina, koja djeluje u okviru Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

„Ove nagrade smo ustanovili kako bi potaknuli razvoj djelatnosti i ojačali svijest o važnosti zelenih površina. Nagrađuju se komunalna poduzeća i zaslužni pojedinci za dosege i doprinos na području ove komunalne djelatnosti te ovim putem čestitam varaždinskim Parkovima i ostalim nagrađenima.“ rekla je mr.sc. Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u HGK.

Parkovi su prošle godine proslavili 70 godina poslovanja, u kojem baštine bogato nasljeđe varaždinske hortikulture još iz 19.stoljeća. Danas moderna komunalna tvrtka, Parkovi neprestano svojim aktivnostima 70-godišnju tradiciju oplemenjuju i nadopunjavaju novim znanjima i tehnologijama. Gdje nema želje za permanentnim usavršavanjem, dobro je znano, ondje ne može biti razvoja ni napretka. Upravo ta želja, kao i spremnost da se ide u korak, a počesto i ispred vremena, Parkove je učinila onime što jesu danas – referentnim imenom u hortikulturi i poduzećem zadovoljnih zaposlenika koje pruža izvrsnu uslugu, stvara pozitivne društvene promjene i nove vrijednosti.

Ključna zadaća Parkova od samog početka bila je da se grad Varaždin učini ugodnijim sugrađanima i što privlačniji gostima. Brojne nagrade Varaždina, tvrtke Parkovi i zaposlenika Parkova svih ovih godina pokazuju da su u tome uspjeli. Ovu nagradu je u ime Parkova preuzela Sonja Kušter, rukovoditeljica radne jedinice Zelene površine u Parkovima.

„Izuzetna nam je čast primiti ovo priznanje jer ga dodjeljuje struka te zahvaljujem stručnom žiriju. Posebno zahvaljujem zaposlenicima Parkova jer ovo je rezultat rada cijelog kolektiva!” rekla je direktorica Sekelj.

Konferencija Osijek Green Days se održala pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Hrvatske gospodarske komore, uz domaćinstvo Unikoma. Otvorila je važne i aktualne teme iz upravljanja javnim zelenim površinama. Na njoj je magistrica urbanog šumarstva i zaštite okoliša, Irena Prilika, zaposlenica Parkova, izlagala na temu rezanja drveća u glavu, tzv. „toppingu“, koji je u nekim zemljama napušten i čak zabranjen, a u Hrvatskoj se još primjenjuje. Govorila je o tome kakva je to medoda, zašto ju treba izbjegavati i da li se ipak u nekim situacijama može koristiti. Obzirom da je GIS sustav temelj za poboljšanje upravljanja javnom infrastrukturom, ubrzanje donošenja odluka, učinkovite razmjene podataka i njihova ažuriranja te uključivanje šire i uže javnosti, Jelena Sekelj iz Parkova izlagala je o tome kako digitalni informacijski sustav može pomoći da imamo zdrava i sigurna stabla i zeleniji grad.

Skip to content