Skip to content

Na Svjetskom danu zaštite okoliša predstavili projekt ‘Na groblje bez plastike’

4. lipnja 2024.

Naš projekt ‘Na groblje bez plastike’ ovih dana ulazi u svoju posljednju fazu. Učenici srednjih škola izradili su plakate, a osnovnoškolci likovne radove i ukrasne predmete, sve u cilju osvješćivanja potrebe za smanjenjem gomilanja otpadnih plastičnih lampaša na grobljima, kojih se svake godine prikupi oko 60 tona.

Na današnjem obilježavanju ‘Svjetskog dana zaštite okoliša’ koji već četvrtu godinu zaredom u varaždinskom parku Ivana Pavla II. organiziraju Geotehnički fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet i Fakultet organizacije i informatike, predstavljeni su radovi II. OŠ, III. OŠ, VI. OŠ, COO Tomislav Špoljar te pobjednički plakati Srednje strukovne škole, Medicinske škole te Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

Sudionici projekta predstavili su svoje ideje što se može staviti na grobove najmilijih kao alternativa plastičnim lampašima. Maleni kreativci sami su izradili crteže, svijeće, aranžmane od cvijeća i drugog prirodnog materijala, skulpture anđela te brojne ukrasne predmete. Kroz igru i kreativnost naučili su zašto je izbjegavanje plastike važno, te pokazali da postoji bolji, ekološki primjereniji način da se sjetimo onih koji su nas napustili.

Na štandu su nam se pridružili neki od autora izloženih radova, mališani iz VI. osnovne škole i COO Tomislav Špoljar, a izložbu je razgledala i direktorica Parkova Jelena Sekelj. Štand je posjetio i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, kao i predstavnici partnera na projektu i organizatora izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški, te dr.sc. Ivana Presečki.

Osim našeg projekta, na događaju su predstavljene tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada te primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.

Skip to content