Skip to content

Postavljene vreće za navodnjavanje

20. lipnja 2023.

Inovativno navodnjavanje stabala u Varaždinu za racionalno korištenje vode i ravnomjerno ispuštanje izravno na korijen biljke

Posljedice klimatskih promjena svi osjećamo. Osjećaju ih i stabla koja su dodatno opterećena teškim uvjetima za rast i razvoj, okružena betonom i asfaltom. Veće su prosječne temperature i duža sušna razdoblja, što je stres za stabla. Pad razina podzemnih voda uzrokovao je sušenje nekih vrsta. Smanjuje se i udio vode u mikroporama tla koja je potrebna biljkama za razvoj i za obavljanje svakodnevnih funkcija.

Iako smo nedavno imali dugo kišno razdoblje, posljednjih godina u Varaždinu se bilježe duža sušna razdoblja nego što je bilo uobičajeno. Ta razdoblja znaju trajati i duže od 30 dana. Odrasla (zrela) stabla koja su sađena prije pedesetak godina, posađena su u uvjetima drugačijim od današnjih, što znači da su imala optimalne uvjete za razvoj podrazumijevajući pod time da su imala dovoljne količine oborina, bila naviknuta na normalne prosječne temperature. Ona sada doživljavaju stres. Stresna situacija će trajati sve dok se stabla ne uspiju prilagoditi novonastaloj situaciji, a mi se trudimo ublažiti im taj stres.

Ugrožena su i mlada stabla koja trebaju redovito zalijevanje u početnim godinama. Kako bi u budućnosti mogli pružiti bolju njegu našim stablima, a svjesni vrućina koja možemo očekivati, za novozasađena stabla nabavili smo vreće za navodnjavanje kap po kap kapaciteta 50 do 75 litara koje se postavljaju na kokosovu prostirku uz stablo. Kroz vreću se postepeno otpušta voda tijekom 5 do 8 sati, a zbog drenažne funkcije kokosove prostirke, voda se ravnomjerno ispušta u tlo izravno na korijen. Postupak osigurava mladom stablu dovoljno vlage tijekom dužeg razdoblja, a kada je potrebno vreća se jednostavno ponovo napuni vodom.

Vreće su postavljene na ukupno 50 stabala u Gortanovoj, Optujskoj, R. Hercega, Graberju, T. Ujevića, na Trgu Ivana Perkovca i u Parku mladih, kojima je navodnjavanje nužno kako bi preživjela sušno razdoblje. Riječ je uglavnom o mladim stablima breza, lipa i likvidambra posađenih unatrag jedne do tri godine.

Navodnjavanje uz pomoć vreća već se primjenjuje kao dobra praksa u drugim gradovima, posebno onima smještenima na obali. Međutim, ovo je prvi put da se primjenjuje u Varaždinu.

Nabavili smo i još jednu cisternu za vodu za lakše zalijevanje stabala. Osim ovog inovativnog načina navodnjavanja stabala, naši djelatnici redovito zalijevaju cvjetne gredice i druge javne površine koje zahtijevaju dodatnu vlagu. Ovaj cjeloviti pristup osigurava da se svi zeleni prostori u Varaždinu održavaju zdravima i cvjetnima, čak i u sušnim uvjetima.

Kontinuirano radimo na pronalaženju inovativnih rješenja za očuvanje našeg zelenila i održivo korištenje resursa. Postavljanje vreća za navodnjavanje samo je jedan od koraka u našim naporima da stvorimo zeleniju i održiviju budućnost za naš grad. Apeliramo na građane da ih čuvaju jer o tim vrećama ovisit će i opstanak stabala.

Skip to content