Skip to content

Posljedice nevremena u Varaždinu

26. srpnja 2023.

Nakon snažnog nevremena koje je pogodilo Varaždin krajem srpnja s javnih su površina uklonjena ipak – samo 4 stabla.
Jedno od uklonjenih stabala bilo je zdravo stablo crnog bora u POS naselju no zbog nedovoljno razvijene korijenove zone počelo se izvaljivati.
Druga dva stabla, vrba i breza pukle su pod pritiskom vjetra. Iako su i ta stabla bila zdrava, snažni udari vjetra nisu im ostavili izbora, te su također morala biti uklonjena. Četvrto stablo javora srušilo se samostalno.

Glavnina većih prelomljenih grana nalazile su se na zdravim stablima srednje dobi koja su još uvijek u fazi razvoja i formiranja. Ova stabla su pukla pod teretom vjetra i velikom količinom lišća, što ih je dodatno oslabilo. Međutim, ni odrasla stabla nisu bila pošteđena jer su i ona doživjela pucanje zdravih grana pod snažnim opterećenjem.

Posebno su podložna oštećenjima stabla botaničkih vrsta poput topola, vrba, brijestova i različitih vrsta javora (mliječ, gorski, srebrnolisni i negundovac) Također, druge vrste poput breza i hrasta iskusile su pucanje zdravih grana, iako u manjoj mjeri.

Još smo uvijek angažirani na uklanjanju slomljenih grana, provjeri stanja krošnji i orezivanju. Molimo vas za razumijevanje jer poslove obavljamo prema prioritetima, s ciljem što bržeg uklanjanja opasnih dijelova drveća. Paralelno preostali zaposlenici koji nisu angažirani na uklanjanju posljedica nevremena angažirani su na košnji, plijevljenju i općenito uređivanju grada. Trudimo se ne zaostajati s radovima što je moguće više.

U sljedeća dva tjedna posebno ćemo motriti oštećena stabla zbog mogućih posljedica koja nisu odmah bila vidljiva. Praćenje će se nastaviti i u narednim godinama kako bi se evidentirala stabla s potencijalom za zacjeljivanje kao i potencijalno opasna stabla.

Hvala na strpljenju i dojavama o mogućim problematičnim stablima.

Skip to content