Skip to content

Plodovi – važni dijelovi biljaka koji služe za prehranu ljudi i životinja, 4. dio

21. srpnja 2023.

Vjerojatno ste već čuli za plodove, ali jeste li znali kako se razvijaju i koje su njihove uloge? Plod je poseban organ koji se razvija kod određene skupine biljaka koje nazivamo kritosjemenjače. On potječe iz plodnice cvijeta i sastoji se od sjemena i usplođa.

Razlika između kritosjemenjača i golosjemenjača je u tome što kritosjemenjače razvijaju prave plodove, dok golosjemenjače imaju plodove gdje je golo sjeme zaštićeno posebnim drvenastim ljuskama kao što su to češeri kod četinjača ili je golo sjeme obloženo mesnatim ovojem poput sjemena ginka. No, obje skupine biljaka imaju sjeme koje se razvija iz cvijeta nakon oprašivanja i oplodnje.

Sjeme je iznimno važno za stabla jer im omogućuje razmnožavanje na udaljenijim mjestima i preživljavanje u različitim klimatskim uvjetima. Neki primjeri golosjemenjača koje možemo prepoznati su četinjače poput jele, smreke i bora, kao i ginko.

Svaki rod i vrsta golosjemenjača ima svoje prepoznatljive sjemenke, a kod četinjača se ističu i češeri koji ih okružuju.

Plodovi s pravim sjemenom i usplođem razvijaju se samo kod kritosjemenjača. Nakon oplodnje plodnice tučka, ona se zadebljava i pretvara u usplođe. Usplođe štiti sjemenku od vanjskih utjecaja i pomaže joj u rasprostiranju. Postoje suhi i sočni plodovi, a sočne plodove možemo podijeliti na koštunice i bobe.

Sigurno ste već upoznati s nekim tipovima plodova kao što su koštunica (kao breskva), boba, mahuna, tobolac i mnogi drugi. Proučavanjem ovih plodova detaljnije se bavi botanika.

Plodovi i sjemenke se rasprostiru na različite načine. Neki koriste životinje (zoohorija) ili vjetar (anemohorija) za širenje svojih sjemenki. Drugi se oslanjaju na vodu (hidrohorija) ili čak na ljude (antropohorija). Neki plodovi, poput pucavaca, imaju sposobnost samostalnog rasprostiranja. Pucavci puknu kada sazriju, izbacujući sjemenke na okolno područje.

Na kraju, važno je napomenuti da plodovi i sjemenke imaju važnu ulogu u hranidbenom lancu. Osim što ih konzumiramo kao hranu, oni pridonose prehrani drugih životinja i održavanju ekosustava. Međutim, važno je biti oprezan pri konzumaciji nepoznatih plodova i sjemenki. Neki plodovi mogu biti jestivi i ukusni, dok su drugi otrovni. Naša preporuka je da se informirate o sastavu prije nego što ih konzumirate.

Plodovi su fascinantni dijelovi biljaka koji igraju važnu ulogu u njihovom razmnožavanju i preživljavanju. Zbog njih je naša hrana raznolika, a jelovnici bogatiji. Sljedeći put kada zagrizete u sočan plod prisjetite se čudesnog putovanja koje je prošao kako bi završio na vašem tanjuru.

Skip to content