Skip to content

Otvorena izložba ‘250 godina Gradskog groblja u Varaždinu’

14. rujna 2023.

U kripti župne crkve sv. Nikole u Varaždinu 13. rujna je otvorena izložba povodom obilježavanja 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu. Besplatno ju razgledajte sve do 7. listopada, od utorka do subote od 9 do 17 sati.

Izložba je nastala u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin u suradnji s Parkovima, a postavljena je u prostoru dosad uglavnom nedostupnom i nepoznatom posjetiteljima. Na njoj se predstavlja građa varaždinskih baštinskih ustanova koja obuhvaća dokumente, planove i nacrte te fotografije i razglednice o nastanku i razvoju varaždinskoga groblja, kao i predmete vezane uz žalovanje i običaje sahranjivanja.

Izložba je koncipirana u nekoliko tematskih cjelina: Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja, Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja, Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici, Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja te Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih. Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, a suradnici su kustosi Davor Kraš i Jelena Petković. Postav je likovno oblikovala arhitektica Dora Gorenak.

Skip to content