Skip to content

Javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole varaždinsko Stablo godine 2024.

22. svibnja 2024.

Na prvom održanom izboru za varaždinsko Stablo godine, s prikupljenih 868 glasova, pobijedila je javorolisna platana koja se nalazi u dvorištu II. osnovne škole. U anketi koja je trajala od 2. do 17. svibnja glasači su mogli birati između 14 stabala koja su prije izbora nominirali sami građani. Prikupljeno je ukupno 3.274 glasova, od kojih je pobjednica osvojila 26,5%.

Pobjedničko stablo nominirala je Zara Vugrinec, učenica 8. c razreda II. osnovne škole.

Drugo mjesto s prikupljenih 598 glasova zauzeo je atlantski cedar iz dvorišta Srednje strukovne škole, dok se na treće mjesto sa 413 glasova pozicionirao mladi hrast iz dvorišta Dječjeg vrtića Varaždin – Trakošćanska.

Pobjednica izbora, javorolisna platana originalnog latinskog naziva Platanus x acerifolia, prava je prirodna znamenitost. S impresivnih 37 metara visine najviše je zabilježeno stablo u užem centru Varaždina. Ovo stablo nije samo estetski dragulj, već i ekološki heroj – proizvodi kisik, skladišti CO2 i pruža prijeko potreban hlad tijekom vrućih dana. Osim toga, česta je kulisa raznim događajima i okupljanjima te nepresušna inspiracija za dječje likovne i literarne radove te istraživanja. 

Proglašenje pobjedničkog stabla održat će se u ponedjeljak, 27. svibnja u 11 sati kada će slavljenica biti ovjenčana pobjedničkom lentom. Sve učenike, učitelje i zainteresirane građane pozivamo da nam se pridruže na ovom, nama povijesnom i izuzetno važnom događaju. 

Skip to content