Skip to content

Radovi sanacije na stablima u užem centru Varaždina

30. siječnja 2024.

Paralelno s unosom stabala s javnih zelenih površina Varaždina u katastar, prosuđuje se i njihovo stanje s obzirom na fiziološku starost, vitalnost, operativnu sigurnost i zdravstveno stanje. Nakon prosudbe navedenih aspekata predlažu se odgovarajuće vrste sanacije i stupanj prioriteta izvedbe.

Želimo podijeliti s vama da smo započeli radove usklađene s preporučenim mjerama sanacije na stablima u užem centru. Orezujemo grane, uklanjamo penjačice, imelu i druge štetne biljne parazite, oblikujemo krošnje – sve kako bi naša stabla dočekala proljeće vitalna i zdrava. Na velikoj većini stabala potrebno je provesti sanitarno orezivanje ili neke druge oblike orezivanja i prorjeđivanja krošnje, što obavljaju naši djelatnici educirani prema europskim standardima za orezivanje stabala (European Tree Pruning Standard).

Od ukupno prosuđenih 1000 stabala, analiza je pokazala da je samo njih 9 za uklanjanje zbog prekomjerno narušenog zdravstvenog stanja. Naravno, kao što to i inače radimo, izvršit će se i primjerena zamjenska sadnja.

Cijeli proces uređivanja stabala u centru grada trajat će do sredine ožujka, ovisno kako će nam dopustiti vrijeme.

Skip to content