Skip to content

AED uređaj od sada dostupan i na varaždinskom groblju u čuvarskoj kućici

27. prosinca 2022.

Bolesti srca na drugom su mjestu po smrtnosti u Hrvatskoj. Svakoga sata u Hrvatskoj 1 osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja.

Kod iznenadnog srčanog zastoja sekunde su važne. Stopa preživljavanja opada za 10% sa svakom minutom kojom ne pružimo pomoć unesrećenom. Također, bez ranog oživljavanja oštećenje mozga započinje već nakon 4-5 minuta, a konačno je 10 minuta kasnije.

U Hrvatskoj od iznenadne smrti uspijevamo spasiti samo 5% osoba sa zastojem srca, a u razvijenim državama Europe i svijeta i do 20%.

Automatski vanjski defibrilator ovih smo dana postavili u čuvarskoj kućici na varaždinskom groblju. „Iznenadni zastoj srca može se dogoditi bilo kome, bilo kad i bilo gdje. U odluci za nabavku AED uređaja vodili smo se brigom za zaposlenike Parkova koji obavljaju teške fizičke poslove u svim vremenskim uvjetima. Također, obzirom da je groblje mjesto okupljanja većeg broja ljudi, i to u posebno stresnim situacijama, sigurno spada u strateško mjesto koje bi trebalo imati jedan ovakav uređaj.„

Automatski vanjski defibrilator (engl. Automated External Defibrillator, AVD/AED) je uređaj koji omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe i na taj način spasit život u tim sudbonosnim minutama.

Defibrilator je prilično intuitivan uređaj ali je svakako potrebno imati educirane ljude za njihovu upotrebu. Zbog toga je edukaciju za upotrebu AED uređaja za početak prošlo 15 zaposlenika Parkova, uključujući i čuvare koji su prisutni na groblju 24/7. „Uz to, za sve zaposlenike organizirat ćemo i obnovu znanja iz osnova pružanja prve pomoći. Iako ispunjavamo obveze Zakona o zaštiti na radu u vezi s pružanjem prve pomoći, kada su zdravlje i životi naših zaposlenika u pitanju radimo više od tog standarda. Mišljenja smo da svi moramo imati i svi moramo svake godine obnavljati znanja iz pružanja prve pomoći. Nije dovoljno samo ono što propisuje zakon jer smo svjesni da ne znamo sve, da nismo uvijek sigurni što treba raditi, da nismo dovoljno vježbali. A o našoj pravoj i pravovremenoj reakciji ovisit će sutra nečiji život. Ovakvo obnavljanje znanja iz pružanja prve pomoći za sve zaposlenike provodit ćemo svake godine.“

AED uređaj nalazi se u čuvarskoj kućici na groblju. Čuvarska služba radi 24 sata i dostupna je na 098 221 948, a čuvari su educirani za upotrebu AED uređaja.

Skip to content