Skip to content

1. međunarodni znanstveno – stručni skup o grobljima | Varaždin, 14. i 15. rujna

8. rujna 2023.

Varaždin će ove godine biti domaćin 1. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa o grobljima, koji će se 14. i 15. rujna održati u hotelu Turist. Uz Parkove skup organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, dok su pokrovitelji skupa Hrvatska gospodarska komora, Grad Varaždin i Udruga gradova.

Povod okupljanja znanstvene i stručne javnosti na temu groblja baš u Varaždinu je obilježavanje 250. obljetnice od početka ukopa na toj lokaciji.

Znanstveno – stručni skup okupit će stručnjake iz komunalnih poduzeća, predstavnike jedinica lokalne samouprave, javne ustanove, institucije, znanstvenike te dobavljače tehnologije i komunalne opreme.

Osim povijesnih tema o osnivanju i upravljanju grobljem, na skupu će se govoriti o unapređenju sustava upravljanja otpadom na groblju, zaštiti zelenila, digitalizaciji pogrebnih usluga, umjetnoj inteligenciji na grobljima, informatizaciji upravljanja grobljima… Skup će uključivati i studijske posjete Gradskom groblju u Varaždinu i Židovskom groblju te prezentaciju električnih vozila namijenjenih održavanju groblja. Predviđen je i posjet tematskoj izložbi koju povodom spomenute obljetnice organizira Gradski muzej Varaždin u kripti crkve sv. Nikole biskupa.

Više informacija o skupu potražite u finalnom programu , a za sve informacije o prijavi i smještaju obratite se na e-mail: [email protected].

Skip to content